Hva er grenser, og hvorfor er de utfordrende for mange av oss?

Grenser er de rammene du setter rundt deg for å definere hva du vil gjøre og ikke gjøre, akseptere og ikke akseptere, tolerere og ikke tolerere. I bunn og grunn handler grensesetting om hvordan vi tar ansvar for livet vårt ved at vi vet hva som er greit for oss, og hva som ikke er det. Fordi vi aldri får et klapp på skulderen av det vi gjør for vårt indre, er det å sette grenser utfordrende for de fleste av oss. Vi er nemlig ikke vant til å gjøre noe for vårt indre, vi er mer vant til å gjøre noe som synes for andre.

Den aller viktigste grensen for oss alle

Mange blir flinke til å sette ytre grenser, men vet ikke hvor viktig det også å sette indre grenser. En av de viktigste indre grensene handler om å stoppe å snakke deg selv ned. Hver dag tar vi inn det andre mener eller har ment om oss, og omdanner det til indre selvsnakk som fører til at vi blir lei oss og ikke føler oss gode nok. Ofte ble disse gamle tankemønstre satt da vi var barn men vi fortsetter å leve som om det er sant i dag. Sett en grense mellom hvem du er, og andres reaksjon og behov på hvem du er.

Verdier og grensesetting går hånd i hånd

Når du finner dine egne verdier og hvem du er får du det bedre, ikke bare blir du snillere med deg selv, men du vil også lettere klare å sette grenser for deg selv og andre. Både det å kjenne til sine egne verdier, men også det man selv er verdt, er derfor noe som henger tett sammen med grensesetting. Når man ikke blir møtt på verdiene sine, hender det ofte at man blir en person man selv ikke liker. Ofte tror man at det er noe galt med en selv, men realiteten er at man ikke blir møtt på sine verdier, og det negative selvsnakket kommer frem igjen.

Står man derimot for sine verdier, deler man på ekte den man er, og andre får mulighet til å bli kjent med den autentiske oss. Lær mer om dine verdier!

Grensesetting handler ikke bare om å si nei eller stenge ting ute. Det handler derimot om å åpne opp og si JA til alt det som er riktig for deg. Det handler om å være ærlig overfor deg selv og partneren din eller den nye daten din. Når du er det, vil du få det bedre med deg selv, og dermed også i et kjærlighetsforhold. Du vil rett og slett bli en mye bedre og mer ærlig ærlig versjon av deg selv– fordi du viser hele deg og hvem du er, og fordi du har tatt ansvar for hvem du er og din egen verdi vil du faktisk bli mye mer sett og likt.


Hva skjer når vi ikke setter grenser? 
Når du ikke setter grenser, tar du ikke ansvar for deg selv og ditt liv. Du sitter igjen med en dårlig følelse inni deg, og det du gjorde for å være snill mot partneren blir verken snilt mot han eller deg.

De kortvarige konsekvensene, eller gledene om du vil, er at du føler deg snill og god, at partneren din vil like deg bedre og at du er betydningsfull. De langvarige konsekvensene er derimot irritasjon, skuffelse overfor deg selv, at du gjør noe du egentlig ikke ønsker, og at du føler deg hjelpeløs og grenseløs. Blir man da en bedre partner? Nei!


Hva skjer når vi setter grenser
Først og fremst, vit at man kan være et godt menneske og fortsatt si nei og sette grenser, kanskje enda bedre enn når du ikke setter grenser, for da viser du ikke hvem du er og hva som er viktig for deg. Når du setter grenser, tar du 100% ansvar for ditt eget liv og dine valg. Du får mer energi, du blir gladere, tryggere og mer tilfreds. Noe som igjen sprer seg til forholdet ditt, og partneren din eller den nye daten din..


Grensesetting er fasiten
Sammenligner vi hva som skjer når du ikke setter grenser, kontra hva som skjer når du setter grenser, kan vi se at den første strategien som innebærer å ikke sette grenser vil kanskje føles bra der og da, men den vil likevel være feil for deg, og vil i lengden ende opp med at du og forholdet går og sliter med negative følelser.

Den andre strategien som innebærer å sette grenser vil i starten føles vond eller skremmende, men du har gjort et riktig valg for deg selv, så du vil i hovedsak ende opp med positive og energigivende følelser til slutt som alle rundt deg får glede av.


Grensesetting er ingenting annet enn snilt
Mange av oss er ikke så nøye med hvor snille vi er mot oss selv, så lenge vi gjør alt det vi blir bedt om. Vi har nemlig en tro om at det er dèt som er snilt, men det er faktisk utrolig viktig å være snill med deg selv også – ikke bare for deg selv, men også for partneren din.


Så, hvordan setter vi egentlig grenser?
Det viktigste vi må gjøre når vi setter grenser, er å kunne si nei uten unnskyldninger, rasjonalisering eller dårlig samvittighet. Du skal vite at “nei” er et fullstendig og gyldig ord som ikke trenger å rettferdiggjøres. Kjenner du motstand mot å gjøre noe, har du lov å svare nei. Jeg tror at dårlig samvittighet ofte i dette scenarioet er en vakker indikasjon på at du nå begynner å ta vare på deg selv, spesielt når du har vært vant til å putte deg selv og dine behov til siden, for å heller gjøre andre fornøyde. Husk at hver gang du setter en sunn grense, sier du ja til deg selv!


Din egen tillatelse er den eneste du trenger
Jeg inviterer deg til å sette deg selv i første rekke fra nå av. Og det betyr ikke at du ikke skal bry deg med andre eller ha empati med andre. Det betyr bare at når du begynner å lytte og tar vare på deg selv, har du mye mer å gi til de aller nærmeste rundt deg. Spør deg selv hver dag. Hva er de tingene i livet ditt du trenger, og hvilke ting er du ikke villige til å ha der lengre? Når du har svaret foran deg, kan du begynne å operere og handle i harmoni med det.

Grensesetting handler om hva du ønsker frihet fra i ditt liv, og hva du ønsker å ha frihet til å ha i livet ditt. 

Få de 10 beste grensesettingreglene for et bedre forhold:

Send meg din e-mail så vi jeg sende deg reglene til deg så snart som mulig.